"gall" Definition | Fri Swedish Lexikon | internationell-lexikon.com
header logo
Tillbaka Till | Hem       Search

"

gall

" betyder        
AD 970 X 250

Webster

Engelskt Ord:

gall


Engelskt Uttal:

gall


Substantiv:


Etymologi

(Gammal engelsk) Galle gal, (anglosaxiska) gealla; besläktad med (nederländska) gal, (Old Saxon) & (fornhögtyska) galla, (isländska) galla, SW. Galla, (danska) galde, (latin) FEL, (grekiska) gul. Gult, och medför choler


Definition

1. (Physiology) Den bittra, alkaliska, klibbig vätska som finns i gallblåsan, under levern. Den består av utsöndringen av levern, eller galla, blandat med den hos slemhinnan i gallblåsan.

2. gallblåsan.

3. Något extremt bitter; bitterhet; agg. Han har ... omgivit mig med galla och vedermöda. Klagovisorna iii. 5. komedi avledas utan galla. Dryden.

4. oförskämdhet; fräck garantier. [Slang] Gallblåsa (anatomi), den membranösa sac, där gallan, eller galla, lagras upp, som utsöndras av levern; den cholecystis. Se Illustration av Digestive apparat. - Gall kanal, en kanal som förmedlar galla, som cystisk kanal, eller leverkanalen. - Gall sjukdom, en remitter argsint feber i Nederländerna. Dunglison. - Gall av jorden (botaniska), en örtartad sammansatt anläggning med varierande flikiga och kluven blad, vanligtvis rödsallater serpentaria.Substantiv:


Etymologi

(Franska) Galle noix de Galle, från (latin) galla.


Definition

(Zoologi) En utväxt av någon form som produceras på någon del av en växt av insekter eller deras larver. De är oftast orsakas av små steklar och Diptera som punktera bark och lägger sina ägg i såren. Larverna lever inom gallbildningar. Vissa gallbildningar beror på bladlöss, kvalster, etc. Se GALLÄPPLE .

Obs: De galls eller gallnuts av handeln produceras av insekter av släktet cynips, främst på en ek (Quercus infectoria eller lusitanica) i västra Asien och Sydeuropa. De innehåller mycket tannin, och används vid tillverkning av denna artikel och för att göra bläck och ett svart färgämne, samt inom medicinen. Gall insekt (Zoologi), någon insekt som producerar gallbildningar. - Gall mygga (Zoologi), alla små tvåvingade insekter som producerar gallbildningar. - Gall ek, ek (Quercus infectoria) som ger de galls av handel. - Gall av glas, skummad det neutrala saltet av från ytan av smält krona glas, - även kallad glas galla och sandiver. Ure .-- gallsteklar. (Zoologi) Se GALLSTEKEL.Transitivt Verb:


Etymologi

ofullständig och particip hopskäming; presens particip och verbala substantiv skärning. ; (Gammal engelsk) Gallen; Konferera (franska) Galer att repa, gnugga, gale skorv, sårskorpan, tyska galle en sjukdom i hästar fötter, en utväxt under tungan hästar; av osäkert ursprung. Förläna Gall GALLÄPPLE.


Definition

(Färgning) att impregnera med en dekokt av gallnuts. Ure.Transitivt Verb:


Definition

[Ofullkomlig och particip hopskäming; presens particip och verbala substantiv skärning.]

1. För att fret och nöts bort genom friktion; att skada eller bryta huden genom att gnugga; skava; att skada ytan på genom bortfall; som en sadel gallbildningar baksidan av en häst; att galla en mast eller en kabel. Jag loth att galla en ny läkt sår. (Shakespeare)

2. För att gräma; att förarga; som, att hopskäming av sarkasm. De som är mest hopskäming med min dårskap, de flesta måste skratta. (Shakespeare)

3. För att skada; att trakassera; att irritera; som var trupperna hopskäming av bilden av fienden. I våra krig mot fransmännen gamla, brukade vi gall dem med våra longbows, på ett större avstånd än de kunde skjuta sina pilar. Addison.Intransitivt Verb:


Definition

Att håna; göra narr. [Sällsynt] (Shakespeare)Substantiv:


Definition

Ett sår i huden gjordes genom att gnugga.Hjälpa oss redigera översättningar! Det är snabbt och enkelt, helt enkelt genom att klicka på redigera ikoner för att börja. Tack för hjälpen!AD 728 X 90

Input Besökaren:

Besökare är välkomna att hjälpa oss att expandera innebörden av gall. Fyll i formuläret nedan för att lägga till din definition, t ex eller kommentar.

 

Posta Din Input


 
Ange ditt namn
 
Definition Exempel Kommentar
 

Bevisa att du är inte en maskin
Skriv in koden

Du håller med internationell-lexikon.com användarvillkor och sekretesspolicy

 


AD 160 X 600


Tack för besöket internationell-lexikon.com, en gratis online-lexikon med över 200.000 definitioner av ord och fraser. Du är besökare 31 På denna sida. Snälla hjälp oss att expandera innebörden av gall genom att tillhandahålla en alternativ definition eller exemplet ovan. Vänligen lägga till kommentarer för att hjälpa oss att förbättra webbplatsen. Det finns 17 Kategorier för detta ord. Detta är ord 94942 i vår ordlista.
Upphovsrätt © 2018 | internationell-lexikon.com | Alla Rättigheter Förbehållna
Hem | Integritetspolicy | Användarvillkor