"jämförande" Definition | Fri Swedish Lexikon | internationell-lexikon.com
header logo
Tillbaka Till | Hem       Search

"

jämförande

" betyder        
AD 970 X 250

Webster

Engelskt Ord:

comparative


Engelskt Uttal:

com•par•a•tive


Adjektiv:


Etymologi

(Latin) comparativus: confer (franska) comparatif.


Definition

1. Av eller i samband med jämförelse. "Den jämförande fakultet." Granvill.

2. Med utgångspunkt från, eller genom metoden av, jämförelse; som den jämförande anatomi.

3. Beräknad genom jämförelse; relativ; inte positiv eller absolut, jämfört med en annan sak eller stat. Den återkommande jämförande värme och kyla. Whewell. Bubblan, på grund av dess jämförande levity till fluidet som incloses det, skulle nödvändigtvis gå upp till toppen. Bentley.

4. (grammatik) som uttrycker en grad större än eller mindre än den positiva graden av kvaliteten betecknas med ett adjektiv eller adverb. Den jämförande grad bildas från den positiva genom användning av -er, mer eller mindre; som, ljusare, mer ljus, eller mindre ljus. Jämförande vetenskaper, de som är baserade på en omfattande jämförelse av olika föremål eller fakta i någon gren eller avdelning, och som syftar till att studera ut och behandla de grundläggande lagar eller system av relation genomsyrar dem; som, jämförande anatomi, jämförande fysiologi, jämförande filologi.Substantiv:


Definition

(Grammatik) Jämförelse grad av adjektiv och adverb; också, i form av vilken den jämförande grad uttrycks; som, starkare, klokare, svagare, bar stormigt, mindre blåsigt, är alla jämförelsetal. I jämförelsetal uttrycks en relation av två; såsom i superlativ det finns en relation av många.

2. En lika; en rival; en jämlike. (Föråldrad) Gerard någonsin var hans fullständig jämförande. Beaumont & Fletcher

3. En som gör jämförelser; en som påverkar intelligens. (Föråldrad) "Varje skägglös förgäves jämförande." (Shakespeare)Hjälpa oss redigera översättningar! Det är snabbt och enkelt, helt enkelt genom att klicka på redigera ikoner för att börja. Tack för hjälpen!AD 728 X 90

Input Besökaren:

Besökare är välkomna att hjälpa oss att expandera innebörden av jämförande. Fyll i formuläret nedan för att lägga till din definition, t ex eller kommentar.

 

Posta Din Input


 
Ange ditt namn
 
Definition Exempel Kommentar
 

Bevisa att du är inte en maskin
Skriv in koden

Du håller med internationell-lexikon.com användarvillkor och sekretesspolicy

 


AD 160 X 600


Tack för besöket internationell-lexikon.com, en gratis online-lexikon med över 200.000 definitioner av ord och fraser. Du är besökare 40 På denna sida. Snälla hjälp oss att expandera innebörden av jämförande genom att tillhandahålla en alternativ definition eller exemplet ovan. Vänligen lägga till kommentarer för att hjälpa oss att förbättra webbplatsen. Det finns 7 Kategorier för detta ord. Detta är ord 49753 i vår ordlista.
Upphovsrätt © 2018 | internationell-lexikon.com | Alla Rättigheter Förbehållna
Hem | Integritetspolicy | Användarvillkor