"fören" Definition | Fri Swedish Lexikon | internationell-lexikon.com
header logo
Tillbaka Till | Hem       Search

"

fören

" betyder        
AD 970 X 250

Webster

Engelskt Ord:

capstan


Engelskt Uttal:

cap•stan


Substantiv:


Etymologi

(Franska) Cabestan, från (spanska) cabestrante, cabrestante från cabestrar att binda med en grimma, från cabestrohalter, från (latin) capistrum grimma, från capere att hålla (se Rymlig); eller kanske den spanska är från (latin) caper get + stans, presens particip av stare att stå; Konferera (franska) chèvre get, också en maskin för att lyfta tunga vikter.


Definition

En vertikal mönstrad trumma eller cylinder, roterande på en upprätt axel, och krönt med ett trumskinn med uttag för barer eller spakar. Den används flitigt, särskilt på ombord, för att flytta eller lyfta tunga vikter eller utöva stor makt genom dragkraft på ett rep eller kabel som passerar runt trumman. Det drivs antingen med ångkraft eller av ett antal män som gick runt i fören, varje trycka på slutet av en hävarm fixerad i sitt uttag. [Ibland stavas Capstern, men felaktigt.] Capstan bar, en av de långa stänger eller spakar genom vilken drivrullen bearbetas; en båtshake. - För att spärrhaken haspeln, för att släppa spärrhakarna så att de kommer att fånga in i skårorna hos spärrhakens ringen, och förhindra drivrullen från att rotera tillbaka. - Rigga fören, för att förbereda för användning, genom att staplarna i uttagen. - För att överspänningsdrivrullen, att slappa spänningen i repet eller kabeln lindad runt den.Hjälpa oss redigera översättningar! Det är snabbt och enkelt, helt enkelt genom att klicka på redigera ikoner för att börja. Tack för hjälpen!AD 728 X 90

Input Besökaren:

Besökare är välkomna att hjälpa oss att expandera innebörden av fören. Fyll i formuläret nedan för att lägga till din definition, t ex eller kommentar.

 

Posta Din Input


 
Ange ditt namn
 
Definition Exempel Kommentar
 

Bevisa att du är inte en maskin
Skriv in koden

Du håller med internationell-lexikon.com användarvillkor och sekretesspolicy

 


AD 160 X 600


Tack för besöket internationell-lexikon.com, en gratis online-lexikon med över 200.000 definitioner av ord och fraser. Du är besökare 14 På denna sida. Snälla hjälp oss att expandera innebörden av fören genom att tillhandahålla en alternativ definition eller exemplet ovan. Vänligen lägga till kommentarer för att hjälpa oss att förbättra webbplatsen. Det finns 5 Kategorier för detta ord. Detta är ord 37585 i vår ordlista.
Upphovsrätt © 2018 | internationell-lexikon.com | Alla Rättigheter Förbehållna
Hem | Integritetspolicy | Användarvillkor