"säng" Definition | Fri Swedish Lexikon | internationell-lexikon.com
header logo
Tillbaka Till | Hem       Search

"

säng

" betyder        
AD 970 X 250

Webster

Engelskt Ord:

bed


Engelskt Uttal:

bed


Substantiv:


Etymologi

(Anglosaxiska) säng, Bedd; besläktad med (Old Saxon) säng, (nederländska) säng, bedde, (isländska) vara, (danska) säng, (svenska) Bädd (gotiska) Badi (fornhögtyska) Betti, tyska bett, bette, säng, betor en plat av jord; alla osäkert ursprung.


Definition

1. Möbelföremål att sova eller vila i eller på; en soffa. Specifikt: En säck eller madrass, fylld med några mjuka material, till skillnad från den säng där den är placerad (som en fjäder säng), eller detta med sängkläder till. I en allmän mening, någon sak eller plats som används för att sova eller liggande på eller i, som en mängd av hö, halm, löv eller kvistar. Och för honom [häst] en lummig säng. Byron. Jag tvättar, vrida, brygga, baka, ... göra sängar. (Shakespeare) I sängen inte sov han för min mana det. (Shakespeare)

2. (Används som en symbol för äktenskap) äktenskap. George, den äldsta sonen av hans andra säng. Clarendon.

3. En plat eller nivå bit mark i en trädgård, vanligen en liten höjd över angränsande mark. "Sängar av hyacint och ro." Milton.

4. En massa eller hög med något ordnade som en säng; som en bädd av aska eller kol.

5. botten av ett vattendrag, eller någon vattenförekomst; som, sängen av en flod. Så sjunker den daystar i havsbottnen. Milton.

6. (geologi) Ett skikt eller söm, eller en horisontell skikt mellan skikten; som en bädd av kol, järn, etc.

7. (Gunnery) Se Gun vagn, och murbruk sängen.

8. (murverk) (a) Den horisontella ytan av en byggnadssten; som de övre och nedre sängar. (B) En kurs av sten eller tegel i en vägg. (C) Platsen eller material i vilken ett block eller tegel läggs. (D) Den nedre ytan av en tegelsten, skiffer, eller kakel. Riddare.

9. (Mechanic) Grunden eller mer solid och fast del eller utformningen av en maskin, eller en del som något läggs eller stöds; som, sängen i en motor.

10. Den ytliga gräv eller ballast, av en järnväg.

11. (utskrift) Den platta delen av pressen, där formen är lagd.

Obs: Sängen är mycket används adjectively eller i kombination; som, säng nyckel eller bedkey; säng nyckel eller bedwrench; sängkammare; sängtillverkaren, etc. Säng av rättvisa (Fransk historia), tronen ((franska) lyser säng) upptas av kungen när han sitter i ett av sina parlament (domstolar); därmed en session av en eldfast parlament, där kungen var närvarande i syfte att orsaka hans dekret som ska registreras. - Föras till sängs, som skall levereras av ett barn; - Ofta följs av av; som, föras till bädd av en son. - För att göra en säng, för att förbereda en säng; att arrangera eller sätta för en säng och dess sängkläder. - Från säng och kartong (lag), tillämpade en fras på en separation genom partiell skilsmässa mellan man och hustru, utan att lösa äktenskapets ram. Om en sådan skilsmässa (nu allmänt kallas hemskillnad) beviljas på initiativ av hustrun, kan hon ha underhåll.Transitivt Verb:


Etymologi

ofullständig och particip sängar; presens particip och verbala substantiv Sängkläder.


Definition

1. För att placera i en säng. (Föråldrad) Bacon.

2. För att göra delaktig av en säng; att bo tillsammans med. Jag ska den toskanska krig och aldrig säng henne. (Shakespeare)

3. Om du vill förse med en säng eller sängkläder.

4. Att plantera eller ordna i sängar, att ställa in, eller täcka, som i en bädd av mjuk jord; som, till sängs rötterna av en växt av mögel.

5. Om du vill lägga eller sätta i någon ihålig eller plats för vila och säkerhet, omgiven eller innesluten; att bädda in; att förse med eller plats på en säng eller stiftelse; som, till sängs en sten; det bäddade på en klippa. Bland alla kedjor eller kluster av berg där stora vattensamlingar med stilla vatten bäddar. Wordsworth.

6. (murverk) Att klä eller förbereda ytan av sten) för att fungera som en säng.

7. För att ligga platt; att lägga i ordning; att placera i ett horisontellt eller liggande läge. "Bedded hår." (Shakespeare)Intransitivt Verb:


Definition

Att gå och lägga sig; att bo tillsammans. Om han vara gift, och sängen med sin fru. Vis man.Hjälpa oss redigera översättningar! Det är snabbt och enkelt, helt enkelt genom att klicka på redigera ikoner för att börja. Tack för hjälpen!AD 728 X 90

Input Besökaren:

Besökare är välkomna att hjälpa oss att expandera innebörden av säng. Fyll i formuläret nedan för att lägga till din definition, t ex eller kommentar.

 

Posta Din Input


 
Ange ditt namn
 
Definition Exempel Kommentar
 

Bevisa att du är inte en maskin
Skriv in koden

Du håller med internationell-lexikon.com användarvillkor och sekretesspolicy

 


AD 160 X 600


Tack för besöket internationell-lexikon.com, en gratis online-lexikon med över 200.000 definitioner av ord och fraser. Du är besökare 54 På denna sida. Snälla hjälp oss att expandera innebörden av säng genom att tillhandahålla en alternativ definition eller exemplet ovan. Vänligen lägga till kommentarer för att hjälpa oss att förbättra webbplatsen. Det finns 10 Kategorier för detta ord. Detta är ord 23584 i vår ordlista.
Upphovsrätt © 2018 | internationell-lexikon.com | Alla Rättigheter Förbehållna
Hem | Integritetspolicy | Användarvillkor