"yxa" Definition | Fri Swedish Lexikon | internationell-lexikon.com
header logo
Tillbaka Till | Hem       Search

"

yxa

" betyder        
AD 970 X 250

Webster

Engelskt Ord:

ax


Engelskt Uttal:

ax


Substantiv:


Etymologi

(Gammal engelsk) yxa, yxa, (anglosaxiska) EAX, AEX, ACAS; besläktad med (nederländska) Akse, (Old Saxon) batterierna av, (fornhögtyska) acchus, tyska axt, (isländska) OX, Öxi, (svenska) YXE, (danska) Okse (gotiska) aqizi, (grekiska), ( latin) Ascia; inte besläktad med (engelska) akut.


Definition

Ax, Axe,Substantiv:


Etymologi

(Gammal engelsk) axien och Asken. Se Fråga .


Definition

Ett verktyg eller ett instrument av stål, eller av järn med en stålkant eller ett blad, för fällning av träd, hugga och klyva ved, huggande timmer, etc. Det är hanteras av en trä stångjärns eller handtag, så fixerad i en sockel eller ögat som till vara i samma plan med bladet. Den broadax eller snickare yxa, är en yxa för hugga timmer, gjorde tyngre än hugga yxa, och med en bredare och tunnare blad och en kortare handtag.

Obs: Den antika stridsyxa hade ibland en dubbel kant.

Obs: Ordet används adjectively eller i kombination; som, axhead eller yxan; axe stångjärns; yxskaft; yxa axeln; ax-formad; axlike.

Obs: Det här ordet ursprungligen stavas med e, yxa; och så även var nästan varje motsvarande ord en stavelse: som, flaxe, taxe, waxe, sixe, mixe, PIXE, oxe, fluxe, etc. Denna överflödiga e inte tappas; så att ingen mer än hundra ord som slutar i x, tänker behålla e utom i ax. Analogi kräver sin uteslutning här.

Obs: "Stavnings ax är bättre på varje grund av etymologi, fonologi, och analogt, än yxa, som har sen blivit vanligare." Nya engelska Dict. (Murray).Transitive Verb / Interjection:


Definition

Att fråga; att fråga eller fråga om.

Obs: Detta ord är från Saxon, och är lika gammal som det engelska språket. Tidigare var det i god användning, men nu betraktas som en vulgarism. Det är fortfarande den dialektiska i England, och hörs ibland bland de outbildade i USA. "Pilatus axide honom, Är du kung av Jewis" "eller om han axea fisk." Wyclif. "Bd Kungen axed efter Grace välfärd." Pegge.Hjälpa oss redigera översättningar! Det är snabbt och enkelt, helt enkelt genom att klicka på redigera ikoner för att börja. Tack för hjälpen!AD 728 X 90

Input Besökaren:

Besökare är välkomna att hjälpa oss att expandera innebörden av yxa. Fyll i formuläret nedan för att lägga till din definition, t ex eller kommentar.

 

Posta Din Input


 
Ange ditt namn
 
Definition Exempel Kommentar
 

Bevisa att du är inte en maskin
Skriv in koden

Du håller med internationell-lexikon.com användarvillkor och sekretesspolicy

 


Liknande Ord:

Andra ord som liknar yxa kan hittas nedan:

1.yxa
2.yxa man
3.yxamördare
4.yxan
AD 160 X 600


Tack för besöket internationell-lexikon.com, en gratis online-lexikon med över 200.000 definitioner av ord och fraser. Du är besökare 60 På denna sida. Snälla hjälp oss att expandera innebörden av yxa genom att tillhandahålla en alternativ definition eller exemplet ovan. Vänligen lägga till kommentarer för att hjälpa oss att förbättra webbplatsen. Det finns 10 Kategorier för detta ord. Detta är ord 19454 i vår ordlista.
Upphovsrätt © 2018 | internationell-lexikon.com | Alla Rättigheter Förbehållna
Hem | Integritetspolicy | Användarvillkor